Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/769

Sposób modyfikacji nasion soi w celu zwiększenia zawartości aglikonów sojowych

Tytuł
Sposób modyfikacji nasion soi w celu zwiększenia zawartości aglikonów sojowych
Opis/specyfikacja
Sposób modyfikacji nasion soi w celu zwiększenia zawartości aglikonów sojowych charakteryzuje się tym, że nasiona soi poddawane są procesowi moczenia wodnego albo wodno-powietrznego w celu zwiększenia w nich zawartości wody do poziomu 52-55% w/w, po czym kiełkowane są w ciemni w atmosferze o wilgotności względnej wynoszącej co najmniej 75% przez co najmniej 20h w temperaturze 17,5 – 18,5°C przy czym podczas każdej doby kiełkowania, uzupełnia się zawartość wody w nasionach, zaś po zakończeniu procesu kiełkowania nasiona soi, poddaje się suszeniu w sposób ciągły w temperaturze od 40 do 120°C, do osiągnięcia przez słód zawartości wody wynoszącej co najwyżej 6% w/w. Celem tego procesu jest uzyskanie słodu sojowego, który charakteryzowałby się zwiększoną zawartością aglikonów sojowych, substancji, które charakteryzują się pozytywnym wpływem na zdrowie czowieka i obniżają szanse na zachorowanie na tak zwane ‘choroby cywilizacyjne’.
Przewidywane zastosowanie
Potencjalnymi odbiorcami mogą być słodownie oraz przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego wytwarzające produkty sojowe bądź wykorzystujące soję jako jeden ze składników produktu gotowego
Słowa kluczowe
słód, izoflawonoidy, kiełkowanie, suszenie
Spodziewane efekty stosowania
Wzbogacenie oferty wegańskich i wegetariańskich wysokobiałkowych produktów o produkty cechujące się dużą zawartością aglikonów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/769
2024-11-28 13:25:41
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
29.09.2023
P.446263