Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/768

Sposób wytwarzania piwa bezglutenowego

Tytuł
Sposób wytwarzania piwa bezglutenowego
Opis/specyfikacja
Sposób wytwarzania piwa, polegający na zacieraniu słodu, filtracji brzeczki oraz jej fermentacji z drożdżami Saccharomyces cerevisiae lub Saccharomyces pastorianus charakteryzuje się tym, że proces zacierania słodu z nasion soczewicy zielonej odbywa się przez 30 min. w temperaturze 45°C przy zachowaniu stosunku objętościowo-wagowego woda:słód wynoszącego 4:1, a następnie przez 60 minut w temperaturze co najmniej 75°C przy zachowaniu stosunku objętościowo-wagowego woda:słód wynoszącego 6:1 oraz obecności alfa-amylazy o aktywności co najmniej 750 jednostek. Jest to pierwsza opracowana metoda na wytwarzanie piwa wyłącznie ze słodu z nasion roślin strączkowych. Ponadto, wytworzone piwo jest produktem bezglutenowym, w przeciwieństwie do piwa wytworzonego z surowców zbożowych.
Przewidywane zastosowanie
Potencjalnymi odbiorcami towaru mogą być browar y zainteresowane wytwarzaniem nowatorskich piw bezglutenowych
Słowa kluczowe
soczewica, słód, zacieranie, amylaza, brzeczka
Spodziewane efekty stosowania
Rozszerzenie oferty piw bezglutenowych dostępnych na rynku.
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/768
2024-11-28 13:24:04
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
07.03.2023
P.443994