Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/728
Linia innowacyjnych produktów spożywczych o podwyższonych walorach odżywczych przeznaczona do dietoterapii w stanach niedoboru wapnia i osteoporozie (cykl 5 wynalazków)
Tytuł
Linia innowacyjnych produktów spożywczych o podwyższonych walorach odżywczych przeznaczona do dietoterapii w stanach niedoboru wapnia i osteoporozie (cykl 5 wynalazków)
Opis/specyfikacja
Sposobem umożliwiającym kreowanie produktów spożywczych jest proces odwadniania osmotycznego, którego potencjał opiera się na wzbogaceniu surowca w składniki pokarmowe, spożywane w niedostatecznej ilości. Wartość odżywczą i organoleptyczną modyfikuje się poprzez wprowadzanie dodatkowych związków do roztworów hipertonicznych, wnikających do odwadnianego materiału wraz z substancjami osmotycznie aktywnymi, dlatego też opracowano technologię produkcji surowca roślinnego (dynia Cucurbita L.), który wzbogacono w przyswajalne formy wapnia (Ca). Opisany w zgłoszeniach patentowych sposób otrzymywania preparatu oparto o innowacyjną metodę suszenia osmotycznego, z jednoczesnym wzbogacaniem matrycy roślinnej w jony wapnia. Otrzymano materiał, którego właściwości zastosowano w innowacyjnych produktach spożywczych o ukierunkowanym działaniu prozdrowotnym typu zupa, pieczywo, przekąska, pasta i pralina, przeznaczonych dla chorych na osteoporozę oraz szerokiego grona konsumentów dbających o zdrowie.
Przewidywane zastosowanie
Linia produktów spożywczych o podwyższonych walorach odżywczych przeznaczona do dietoterapii w stanach niedoboru wapnia i osteoporozie. W skład linii wchodzą produkty zawierające miąższ dyni wzbogacony w wapń: przekąska warzywna słodka, pasta warzywna, pieczywo, zupa warzywna oraz praliny, których produkcję mogą prowadzić zakłady z branży spożywczej, produkujące żywność, w tym przekąski, jak i pełne dania obiadowe: min. Unilever, Paola, Profi, Fawor, Wedel, Goplana, Mondelez, etc. Rynek konsumencki określa przyszłość dla tej kategorii produktowej, a producenci zyskują przestrzeń do rozwijania swojego potencjału w obszarze sprzedaży na rynek tradycyjny, nowoczesny oraz dla gastronomii.
Producenci żywności wskazują potrzebę opracowania produktów ukierunkowanych na działanie profilaktyczne, jednocześnie niszowych i innowacyjnych na rynku. W procesach sprzedaży, silnym argumentem negocjacyjnym w obszarze działań wprowadzania nowych produktów do obrotu jest ich unikalność, innowacyjność oraz zgodność z najnowszymi trendami konsumenckimi.
Producenci żywności wskazują potrzebę opracowania produktów ukierunkowanych na działanie profilaktyczne, jednocześnie niszowych i innowacyjnych na rynku. W procesach sprzedaży, silnym argumentem negocjacyjnym w obszarze działań wprowadzania nowych produktów do obrotu jest ich unikalność, innowacyjność oraz zgodność z najnowszymi trendami konsumenckimi.
Słowa kluczowe
dynia, odwadnianie osmotyczne, osteoporoza, wapń, inulina, żywność.
Spodziewane efekty stosowania
Koncepcja innowacyjnej linii produktowej żywności wzbogaconej w przyswajalne formy wapnia wpisuje się w trend związany ze zdrowym odżywianiem oraz profilaktyką osteoporozy. Badania ankietowe wskazały zapotrzebowanie na żywność, która oprócz postaci tradycyjnej potrawy będzie posiadać dodatkowe walory prozdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz osób starszych dotkniętych problemem złamań kości. Rynek żywności rozwija się obecnie bardzo dynamicznie i oprócz konsumentów poszukujących produktów o ukierunkowanych cechach prozdrowotnych nową grupą docelową stają się wegetarianie i weganie, poszukujący produktów alternatywnych w składzie i właściwościach do wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Szacuje się, że w Polsce w najbliższym czasie problem osteoporozy dotknie kilka mln Polaków, co w przypadku starzejącego się społeczeństwa może przybierać gwałtowne tendencje wzrostowe. Zastosowanie matrycy roślinnej wzbogaconej w łatwo przyswajaną formę wapnia może stanowić przełom w produkcji żywności nie tylko dla świadomych konsumentów, ale także dla dzieci, których prawidłowy rozwój jest uzależniony od jakości spożywanej żywności. Należy także zaznaczyć, że brak dostępu konsumenta do tego typu produktów w kategorii produktów gotowych może być istotnym czynnikiem zwiększającym popyt na nowe projekty produkcyjne przeznaczone dla gwałtownie starzejącego się społeczeństwa. Opracowana linia produktów może stanowić przekąskę lub samodzielny posiłek, którego walory zwiększono dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wzbogacania materiału roślinnego w wapń. Wyniki badań in vivo prowadzone przez autorów nad opracowanym wzbogaconym miąższem wapnia wykazały potencjalne wielokierunkowe działanie korzystne dla zdrowia.
Innowacyjność i konkurencyjność zaproponowanego rozwiązania obejmują szeroki wachlarz zastosowania miąższu dyni - taniego i neutralnego w smaku składnika wielu produktów spożywczych. Wzbogacenie materiału roślinnego w przyswajalne formy wapnia pozwala na dowolną kombinację smaku, konsystencji oraz postaci produktu finalnego. Jak dotąd nie wprowadzono na rynek żywności produktu o podobnych walorach prozdrowotnych i profilaktycznych dla osób borykających się z problemem osteoporozy.
Rosnące zapotrzebowanie na produkty funkcjonalne to także wzrost wartości światowego rynku żywności wzbogaconej, szacowanej na 129 mld USD (prognozy na 2024 r. - 253 mld). Trend propagujący wiedzę, że żywność z dodanymi atrybutami funkcjonalnymi wspiera zdrowszy tryb życia stał się codziennością. Rynek konsumencki określa przyszłość dla tej kategorii produktowej, a producenci zyskują przestrzeń do rozwijania swojego potencjału w obszarze sprzedaży na rynek tradycyjny, nowoczesny oraz dla gastronomii
Innowacyjność i konkurencyjność zaproponowanego rozwiązania obejmują szeroki wachlarz zastosowania miąższu dyni - taniego i neutralnego w smaku składnika wielu produktów spożywczych. Wzbogacenie materiału roślinnego w przyswajalne formy wapnia pozwala na dowolną kombinację smaku, konsystencji oraz postaci produktu finalnego. Jak dotąd nie wprowadzono na rynek żywności produktu o podobnych walorach prozdrowotnych i profilaktycznych dla osób borykających się z problemem osteoporozy.
Rosnące zapotrzebowanie na produkty funkcjonalne to także wzrost wartości światowego rynku żywności wzbogaconej, szacowanej na 129 mld USD (prognozy na 2024 r. - 253 mld). Trend propagujący wiedzę, że żywność z dodanymi atrybutami funkcjonalnymi wspiera zdrowszy tryb życia stał się codziennością. Rynek konsumencki określa przyszłość dla tej kategorii produktowej, a producenci zyskują przestrzeń do rozwijania swojego potencjału w obszarze sprzedaży na rynek tradycyjny, nowoczesny oraz dla gastronomii
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/728
2024-01-05 09:13:06
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
27.01.2020 r. 16.04.2020 r.
P.432705 P.432702 P.432704 P.432703 P.433558