Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/704
Trwałe materiały alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny, sposób ich wytwarzania oraz zastosowanie
Tytuł
Trwałe materiały alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny, sposób ich wytwarzania oraz zastosowanie
Opis/specyfikacja
Przedmiotem wynalazku są trwałe materiały alginianowe naturalnie żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai i maltodekstryny oraz sposób ich wytwarzania i zastosowanie w otrzymywaniu produktów spożywczych, w szczególności dla diety wegetariańskiej i wegańskiej. Wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania wegańskich produktów spożywczych, jak również formulacji kosmetycznych i funkcjonalnych opatrunków hydrożelowych. Zaproponowana metoda wytwarzania materiałów alginianowych jest szybka, prosta i nie wymaga stosowania dodatkowych chemicznych czynników sieciujących dzięki czemu jest w pełni bezpieczna dla środowiska. Dodatkowymi atutami materiałów będących przedmiotem wynalazku są ich właściwości biofunkcjonalne tj. biodegradowalność, aktywność przeciwutleniająca i przeciwdrobnoustrojowa
Przewidywane zastosowanie
Potencjalne zastosowanie wynalazku dotyczy przede wszystkim wytwarzania produktów spożywczych, jak również kosmetycznych i medycznych nie zawierających odzwierzęcych środków żelujących.
Słowa kluczowe
Trwałe materiały alginianowe, sproszkowane owoce Acai, maltodekstryna, sieciowanie, hydrożele, produkty wegańskie, naturalne produkty spożywcze, formulacje kosmetyczne, bioaktywne opatrunki
Spodziewane efekty stosowania
• Wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginianowych o dowolnych kształtach, które są trwałe i wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania w pełni wegańskich produktów spożywczych, jak również kosmetycznych i farmaceutycznych.
• W przypadku wytwarzania produktów spożywczych zastosowanie wynalazku pozwoli na pozbycie się gorzkiego smaku powstającego przy klasycznym sieciowaniu alginianu z zastosowaniem jonów Ca2+.
• Zastosowanie metody naturalnego sieciowania będącego przedmiotem wynalazku umożliwia zmniejszenie zużycia dotychczas stosowanych chemicznych związków sieciujących, co będzie skutkować ograniczeniem ilości powstających odpadów
• Zastosowanie naturalnej metody sieciowania będącej przedmiotem wynalazku umożliwi obniżenie kosztów produkcji materiałów alginianowych oraz zwiększy bezpieczeństwo ich stosowania
• Materiały alginianowe otrzymane z zastosowaniem wynalazku są całkowicie biodegradowalne, a metoda ich wytwarzania spełnia wymogi zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu produkty te są bezpieczne dla środowiska naturalnego.
• Dzięki dodatkowym właściwościom biofunkcjonalnym (przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym) użycie materiałów alginanowych wytworzonych z zastosowaniem naturalnego sieciowania ekstraktem sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny do produkcji żywności umożliwi jednoczesną suplementację wpływającą prozdrowotnie na organizm ludzki oraz znacząco przyczyni się do wydłużenia trwałości tych produktów spożywczych w trakcie przechowywania i/lub transportu
• W przypadku wytwarzania produktów spożywczych zastosowanie wynalazku pozwoli na pozbycie się gorzkiego smaku powstającego przy klasycznym sieciowaniu alginianu z zastosowaniem jonów Ca2+.
• Zastosowanie metody naturalnego sieciowania będącego przedmiotem wynalazku umożliwia zmniejszenie zużycia dotychczas stosowanych chemicznych związków sieciujących, co będzie skutkować ograniczeniem ilości powstających odpadów
• Zastosowanie naturalnej metody sieciowania będącej przedmiotem wynalazku umożliwi obniżenie kosztów produkcji materiałów alginianowych oraz zwiększy bezpieczeństwo ich stosowania
• Materiały alginianowe otrzymane z zastosowaniem wynalazku są całkowicie biodegradowalne, a metoda ich wytwarzania spełnia wymogi zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu produkty te są bezpieczne dla środowiska naturalnego.
• Dzięki dodatkowym właściwościom biofunkcjonalnym (przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym) użycie materiałów alginanowych wytworzonych z zastosowaniem naturalnego sieciowania ekstraktem sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny do produkcji żywności umożliwi jednoczesną suplementację wpływającą prozdrowotnie na organizm ludzki oraz znacząco przyczyni się do wydłużenia trwałości tych produktów spożywczych w trakcie przechowywania i/lub transportu
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/704
2023-11-29 12:33:53
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
02.12.2022
P.443035