Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/689

Sposób wytwarzania oleju mikrobiologicznego o wysokiej zawartości kwasów omega-3

Tytuł
Sposób wytwarzania oleju mikrobiologicznego o wysokiej zawartości kwasów omega-3
Opis/specyfikacja
Drożdże z gatunku Yarrowia lipolytica są jednymi z najlepiej przebadanych „niekonwencjonalnych” drożdży o zdolnościach do syntezy cennych metabolitów. Interesującą właściwością tych drożdży jest kumulacja oleju w komórkach w określonych warunkach hodowli, gdzie sterowanie i optymalizacja procesem pozwala uzyskać korzystny skład kwasów tłuszczowych.
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania oleju mikrobiologicznego o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasów eikozapentaenowego oraz dokozaheksaenowego z udziałem Y. lipolytica. Ważnym aspektem wynalazku jest jednoczesne zagospodarowanie odpadowego oleju po procesie wędzenia ryb. Utylizacja substancji lipidowych w oczyszczalniach ścieków może być uciążliwa, a alternatywną możliwością zagospodarowania odpadów może być ich wykorzystanie w mikrobiologicznej syntezie tłuszczu wewnątrzkomórkowego. Ponadto, zastosowanie odpadów jako substratów do hodowli pozwala obniżyć koszty otrzymania biomasy i metabolitów.
Przewidywane zastosowanie
Na podstawie przeprowadzonych badań [1] potwierdzono możliwość wykorzystania odpadowego oleju pochodzącego z procesu wędzenia ryb do syntezy oleju mikrobiologicznego w hodowli drożdży Yarrowia lipolytica w bioreaktorze laboratoryjnym. Źródło węgla w postaci odpadowego oleju rybnego stymulowało produkcję lipidów wewnątrzkomórkowych w podłożu płynnym z limitowaną zawartością związków azotowych. Optymalizacja warunków hodowli, takich jak szybkość mieszania, intensywność natleniania oraz odpowiednia ilość inokulum drożdży dodana do rozpoczęcia procesu pozwoliła na otrzymanie nawet 4,64 g oleju na 1 dm3 podłoża hodowlanego (0,227 g oleju w 1 gramie suchej biomasy drożdży). W otrzymanym oleju mikrobiologicznym stwierdzono wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. kwasów linolowego, linolenowego, eikozapentaenowego oraz dokozaheksaenowego.
Słowa kluczowe
drożdże paszowe, gospodarka o obiegu zamkniętym, odpady przemysłu spożywczego, olej mikrobiologiczny, suplement diety, upcykling, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Yarrowia lipolytica, zielona chemia
Spodziewane efekty stosowania
Opisywany wynalazek może być wykorzystany i rozwijany na różne sposoby. Otrzymywany olej mikrobiologiczny o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może posłużyć jako suplement diety, jako alternatywa dla obecnych na rynku suplementów z kwasami omega-3. Przykładem potencjalnego odbiorcy tego wynalazku może być np. Polski Lek Sp. z o.o. lub Health Labs Care.
Inną możliwością dla wykorzystania wynalazku jest zastosowanie komórek drożdży zawierających olej mikrobiologiczny w postaci suszonej lub liofilizowanej jako drożdże paszowe do skarmiania zwierząt. Możliwość modyfikacji składu kwasów tłuszczowych w oleju, wysoka zawartość białka o zróżnicowanym składzie aminokwasowych, a także obecność mikro- i makroelementów w biomasie może pozwolić na zastosowanie biomasy jako dodatku do pasz zwierzęcych. Odbiorcą wynalazku może być polska firma Skotan S.A., posiadająca doświadczenie i odpowiednie zaplecze produkcyjne do produkcji preparatów z drożdży Y. lipolytica.
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/689
2023-01-16 13:16:11
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
29.08.2018
12.08.2021
Pat. 239071