Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/604
Opracowywanie metod uzyskiwania dihydrochalkonów – potencjalnych słodzików w przemyśle spożywczym
Tytuł
Opracowywanie metod uzyskiwania dihydrochalkonów – potencjalnych słodzików w przemyśle spożywczym
Opis/specyfikacja
Wynalazki przedstawiają sposoby otrzymania dihydrochalkonów. Związki te występują w niewielkich ilościach w naturze – produkowane są przez rośliny i posiadają szereg właściwości m.in. antyoksydacyjne, przeciwzapalne, p/drobnoustrojowe czy p/nowotworowe, przez co są wykorzystywane w farmacji jako składniki wielu preparatów (głównie suplementów diety czy syropów). Spożywane w niewielkich ilościach są ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym (np. cukrzycy, chorobom serca a nawet depresji). Opisane w zgłoszeniach i patentach metody biotransformacji pozwalają na uzyskanie związków z wysoką wydajnością przy jednocześnie znacznie niższych kosztach niż przy ekstrakcji ich z roślin czy syntezie chemicznej. W procesie jako katalizatory wykorzystywane są drożdże, które dzięki wysokiej aktywności wytwarzanych przez nie enzymów są w stanie przekształcać substraty do produktów w czasie od 1 do kilku godzin.
Przewidywane zastosowanie
Flawonoidy posiadają m.in. właściwości antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwnowotworowe, antydiabetyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy przeciwwirusowe. Związki te występują w niewielkich ilościach w przyrodzie – są produkowane przez rośliny oraz obecne w naszej diecie, gdzie szacuje się, że spożywamy nawet do 1 grama flawonoidów na dobę. Opisywane w zgłoszeniu dihydrochalkony charakteryzują się słodkim smakiem, a przypisywane im doznania smakowe są zależne od stężenia (m.in. odznaczają się smakami od umami, poprzez smak lukrecji po mocno słodki odpowiednik sacharozy). Właściwości te można wykorzystać np. do produkcji niskokalorycznych słodzików o jednoczesnym działaniu prozdrowotnym (jednym z przykładów tego typu związków w przemyśle spożywczym jest dihydrochalkon neohesperedyny), czy przy produkcji syropów (m.in. dla dzieci oraz diabetyków). Potencjalnymi odbiorcami będą firmy z sektora farmaceutycznego np. Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA, Herbapol Lublin S.A., USP Zdrowie, OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o. czy inne, w tym również produkujące/ przetwarzające żywność.
Słowa kluczowe
flawonoidy, dihydrochalkony, słodziki, biotransformacje, drożdże
Spodziewane efekty stosowania
Wytwarzane przez nas związki – dihydrochalkony występują w środowisku naturalnym – w roślinach i są spożywane przez człowieka wraz z dietą, jednakże ich znikome ilości w przeliczeniu na 1g suchej masy znacznie utrudniają ich pozyskiwanie. Dzięki zastosowaniu metod biotransformacji opisanych
w zgłoszeniach (oraz patentach), istnieje możliwość zwiększenia wydajności podczas produkcji docelowych związków, dzięki czemu koszty ich wytwarzania mogą się znacząco zmniejszyć. Wprowadzenie na rynek dihydrochalkonów w postaci żywności funkcjonalnej mogłoby się przyczynić do zmniejszenia występowania wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. cukrzycy, chorób serca czy depresji). Natomiast powstałe w ten sposób suplementy diety, posiadając właściwości prozdrowotne charakteryzowałyby się jednocześnie słodkim, przyjemnym smakiem. Dodatkowo jedne
z mikroorganizmów wykorzystanych w naszych badaniach – drożdże z gatunku Yarrowia lipolytica, zgodnie ze statusem GRAS (Generally Recognized as Safe) są stosowane jako zdrowa żywność funkcjonalna. Połączenie naszych metod biotransformacji wraz z produkcją biomasy w/w mikroorganizmów może przyczynić się do stworzenia nowego preparatu, posiadającego zarówno właściwości odżywcze jak i prozdrowotne.
w zgłoszeniach (oraz patentach), istnieje możliwość zwiększenia wydajności podczas produkcji docelowych związków, dzięki czemu koszty ich wytwarzania mogą się znacząco zmniejszyć. Wprowadzenie na rynek dihydrochalkonów w postaci żywności funkcjonalnej mogłoby się przyczynić do zmniejszenia występowania wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. cukrzycy, chorób serca czy depresji). Natomiast powstałe w ten sposób suplementy diety, posiadając właściwości prozdrowotne charakteryzowałyby się jednocześnie słodkim, przyjemnym smakiem. Dodatkowo jedne
z mikroorganizmów wykorzystanych w naszych badaniach – drożdże z gatunku Yarrowia lipolytica, zgodnie ze statusem GRAS (Generally Recognized as Safe) są stosowane jako zdrowa żywność funkcjonalna. Połączenie naszych metod biotransformacji wraz z produkcją biomasy w/w mikroorganizmów może przyczynić się do stworzenia nowego preparatu, posiadającego zarówno właściwości odżywcze jak i prozdrowotne.
Stan zaawansowania
- wyniki badań laboratoryjnych
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/604
2021-02-15 10:50:26
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
19.08.2020
P.435008