Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/532

Cykl 45 wynalazków dotyczących wytwarzania bioaktywnych związków flawonoidowych w wyniku biotransformacji

Tytuł
Cykl 45 wynalazków dotyczących wytwarzania bioaktywnych związków flawonoidowych w wyniku biotransformacji
Opis/specyfikacja
Opisywane w zgłoszeniu wynalazki przedstawiają sposoby otrzymania związków flawonoidowych
w tym dihydrochalkonów, hydroksyflawonów oraz glukopiranozyloflawonów. Związki te występują
w niewielkich ilościach w naturze – produkowane są przez rośliny i posiadają szereg właściwości m.in. antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe czy przeciwnowotworowe. Opisane w zgłoszeniach metody biotransformacji pozwalają na uzyskanie opisanych związków z wysoką wydajnością przy jednocześnie znacznie niższych kosztach niż przy ekstrakcji ich z roślin czy syntezie chemicznej. Do przeprowadzenia biotransformacji, jako katalizatory, zostały zastosowane drożdże oraz entomopatogenne grzyby strzępkowe, które dzięki wysokiej aktywności wytwarzanych przez nie enzymów były w stanie przekształcać substraty
do oczekiwanych produktów w czasie od 1 do kilkunastu godzin w zależności od opisywanego procesu.
Przewidywane zastosowanie
Opisywane w zgłoszeniu związki flawonoidowe mogą zostać zastosowane jako substancje czynne leków, lub składniki produktów spożywczych (suplementów diety). Flawonoidy posiadają m.in. właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antydiabetyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze czy przeciwwirusowe. Związki te występują w niewielkich ilościach w przyrodzie – są produkowane przez rośliny, a co za tym idzie są również spożywane przez człowieka wraz z dietą. Szacuje się, że spożywamy
do 1 grama flawonoidów na dobę. Jednocześnie część z nich (dihydrochalkony) charakteryzują się słodkim smakiem, co można wykorzystać do produkcji niskokalorycznych słodzików o jednoczesnym działaniu prozdrowotnym. Druga grupa związków – glukopiranozyloflawony – są to związki występujące w naturze, posiadające ww. właściwości, lecz w przeciwieństwie do aglikonów (substancji niezawierających podstawników cukrowych w swojej strukturze) wykazują wyższą rozpuszczalność w wodzie, co ułatwia ich dystrybucję oraz wchłanianie w organizmie przy zachowaniu wysokiego potencjału biologicznego. Potencjalnymi odbiorcami będą firmy z sektora farmaceutycznego np. Zakłady Farmaceutyczne Polpharma SA, Herbapol Lublin S.A., USP Zdrowie, OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o. czy inne, w tym również produkujące/ przetwarzające żywność.
Korzyści z wdrożenia
- wprowadzenie nowego produktu/usługi
Słowa kluczowe
flawonoidy, dihydrochalkony, glukopiranozyloflawony, słodziki, biotransformacje
Spodziewane efekty stosowania
Otrzymane związki (dihydrochalkony) charakteryzują się słodkim smakiem, stąd istnieje możliwość wytworzenia z nich niskokalorycznych słodzików o smaku odpowiadającym sacharozie, ale posiadających jednocześnie właściwości prozdrowotne. Związki te, spożywane z żywnością pochodzenia roślinnego,
są ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym m.in. cukrzycy, chorobom serca czy nawet depresji. Wprowadzenie tych związków w postaci żywności funkcjonalnej mogłoby przyczynić się do zmniejszenia występowania w/w dolegliwości.
Natomiast opisany w zgłoszeniach proces wytwarzania tych związków z wykorzystaniem biotransformacji pozwala na uzyskanie tych substancji ze znacznie większą wydajnością przy mniejszych kosztach niż przy ekstrakcji ich z roślin, czy ich produkcji przy pomocy metod syntezy chemicznej.
Zastosowania rynkowe
- Nauki biologiczne - zdrowie, medycyna
Stan zaawansowania
- badania na etapie laboratoryjnym
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
- instytut naukowo - badawczy, uniwersytet
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/532
2020-03-04 19:29:19
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
23.08.2018
P.42675