Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/48

Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę

Tytuł
Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę
Opis/specyfikacja
Istotą wynalazku jest barwny biokompozyt w postaci koloidalnej dyspersji zawierający karboksyhemoglobinę, acyloglicerole pochodzenia naturalnego, hydrokoloidy polisacharydowe
w szczególności ksantan oraz chlorek lizozymu, przy czym pozostałość stanowi roztwór wodny,
w którym rozpuszczone mogą być dodatkowe substancje, wykorzystywane w procesach produkcji żywności. Obecność barwnika hemowego w stabilnej formie karboksy warunkuje uzyskanie trwałej, atrakcyjnej dla konsumenta barwy mięsa. Dodatek antyoksydantów w postaci ekstraktów ziół i przypraw zwiększa trwałość produktu oraz ogranicza zmiany barwy będące skutkiem procesów utleniania.
Za szczególnie istotną należy uznać możliwość w pełni kontrolowanego sposobu dawkowania dyspersji oraz braku emisji tlenku węgla z dyspersji i to zarówno na etapie jej dozowania na powierzchnię lub
do produktu mięsnego jak i spożywczego wykorzystania przetworów.
Przewidywane zastosowanie
Dzięki doskonałym właściwościom pokrywania powierzchniowego oraz penetracji w głąb tkanki mięśniowej, wynalazek może znaleźć wykorzystanie w przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wytwarzania barwnych powłok jadalnych oraz kształtowania i stabilizowania barwy mięsa przechowywanego w warunkach chłodniczych, pakowanego próżniowo lub w systemie modyfikowanej atmosfery.
Słowa kluczowe
karboksyhemoglobina, barwa, mięso, dyspersja, emulsja, tlenek węgla (II)
Spodziewane efekty stosowania
Zakłady przetwórcze, a w szczególności zakłady mięsne, borykają się z problemem zwrotów mięsa surowego, charakteryzującego się szaro-brązową, nieatrakcyjną dla konsumenta barwą jednakże nadającego się do spożycia. Zastosowanie wynalazku w postaci barwnych powłok jadalnych, zapewniłoby stabilną i atrakcyjną barwę mięsa, tym samym wydłużając trwałość produktu żywnościowego. Przedstawione zabiegi pozwoliłyby ograniczyć straty finansowe w zakładach mięsnych, poprzez zniwelowanie wpływu głównego czynnika, jakim jest barwa mięsa, na ocenę konsumencką.
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/48
2012-05-13 09:50:32
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
27.06.2011
P.395437