Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/451
Sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych
Tytuł
Sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych
Opis/specyfikacja
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych, w szczególności koniczyny i ciecierzycy, charakteryzujących się zwiększoną zawartością izoflawonów i kumestanów w porównaniu do nasion, nasion fermentowanych, kiełków i siewek roślin strączkowych, a jednocześnie charakteryzujących się zmniejszoną zawartością mikroflory chorobotwórczej. Użyty proces fermentacji według wynalazku, w komorze klimatycznej, w określonych warunkach uprawy bezglebowej (czas kiełkowania, rodzaj światła, temperatura i wilgotność) jest innowacyjny dzięki zastosowaniu szczepu bakterii ŁOCK 0979, otrzymano w nim sfermentowane kiełki o wysokiej zawartości łatwo przyswajanych związków z grupy izoflawonów o aktywności fitoestrogenowej i o wysokiej czystości mikrobiologicznej, gotowe do spożycia jako produkty świeże, a także do otrzymywania produktów utrwalonych, np. liofilizatu
o właściwościach prozdrowotnych.
o właściwościach prozdrowotnych.
Przewidywane zastosowanie
Fermentowane kiełki roślin strączkowych według wynalazku mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. W przemyśle spożywczym, jako produkt świeży, utrwalony lub jako dodatek do żywności funkcjonalnej i suplementów diety dzięki zawartości łatwo przyswajalnych aglikonów izoflawonów o działaniu estrogenowym. Dodatkowym atutem produktu wg wynalazku jest zwiększenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego świeżych kiełków roślin strączkowych, których spożycie często prowadzi do zagrożenia zatruciem pokarmowym, otrzymane kiełki roślin strączkowych według wynalazku wykazują bezpieczeństwo mikrobiologiczne z uwagi na zastosowanie fermentacji prowadzonej przez bakterie antagonistyczne w stosunku do mikroflory patogennej. Natomiast w przemyśle farmaceutycznym wynalazek znajdzie zastosowanie jako potencjalny składnik środków leczniczych. Możemy spotkać na rynku tableki zmniejszające objawy menopałzy z dodatkiem roślin strączkowych, jednakże nasz wynalazek może zwiększyć działanie takich suplementów z uwagi na wysokie stężenie substancji bioaktywnych oraz ich postać aglikonów w przeciwieństwie do powszechnie stosowanych glikozydów, przy czym może przyczynić się do zmniejszenia dodatku preparatu izoflawonów, co korzystnie przekłada się na koszt produkcji.
Korzyści z wdrożenia
- wprowadzenie nowego produktu/usługi
Słowa kluczowe
rośliny strączkowe, izoflawony, fitoestrogeny
Spodziewane efekty stosowania
Opracowany produkt ma postać fermentowanych kiełków roślin strączkowych o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych aglikonów izoflawonów, o działaniu zbliżonym do estrogenu – żeńskiego hormonu płciowego deficytowego po wystąpieniu menopauzy. Kiełki charakteryzują się potencjalnymi właściwościami zminieszającymi dolegliwościami podczas menopauzy a jednocześnie nie powoduje ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, jak w przypadku preparatów hormonalnych, a jednocześnie charakteryzujących się wysoką jakością mikrobiologiczną, która jest czynnikiem wysokiego ryzyka w przypadku tradycyjnych upraw kiełków bez fermentacji. Spodziewanym efektem zastosowania wynalazku jest uzasadnione ekonomicznie otrzymanie produktów żywnościowych i farmaceutycznych z fermentowanych roślin strączkowych o wysokiej zawartości izoflawonoidów, łatwo przyswajalnych dla organizmu człowieka, czego konsekwencją będzie wprowadzenie na rynek produktów o wysokiej aktywności estrogenowej nie zawierających hormonów
i potencjalnie poprawa komfortu zdrowotnego kobiet w przebiegu menopauzy i w okresie postmenopauzalnym.
i potencjalnie poprawa komfortu zdrowotnego kobiet w przebiegu menopauzy i w okresie postmenopauzalnym.
Zastosowania rynkowe
- Nauki biologiczne - Biotechnologia / farmaceutyka
- Nauki biologiczne - zdrowie, medycyna
- Przemysł spożywczy
- Nauki biologiczne - zdrowie, medycyna
- Przemysł spożywczy
Stan zaawansowania
- zakończone badania
- technologia gotowa do zastosowania
- technologia gotowa do zastosowania
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
- instytut naukowo - badawczy, uniwersytet
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/451
2019-04-01 13:15:51
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Joanna Grzelczyk
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
12.07.2018
P.426316