Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/393

Miesiarka śrubowo-kulowa i sposób miesienia ciast średniej i twardej konsystencji

Tytuł
Miesiarka śrubowo-kulowa i sposób miesienia ciast średniej i twardej konsystencji
Opis/specyfikacja
Przedmiotem wynalazku jest miesiarka śrubowo-kulowa przeznaczona do miesienia ciast piekarniczych o średniej konsystencji oraz twardej konsystencji z jednoczesnym dozowaniem wody i mąki.
Istotą wynalazku jest wyeliminowanie wskazanych wad i niedogodności, przez zaproponowanie miesiarki śrubowo-kulowej, urządzenia/systemu gwarantującego ciągłe, jednoczesne lub okresowe podawanie mąki ze składnikami do dzieży śrubowo-rurowej napełnionej kulami, wodą i powietrzem. Miesiarka śrubowo-kulowa, to urządzenie mieszająco-przetwarzające ciasta mączne, w których wykorzystywane są energie kinetyczne obracającego się ślimaka oraz kul, mąki, płynu, cieczy, najczęściej wody, dodatkowych składników na powierzchni śrubowej pionowego przenośnika śrubowego, do wytworzenia ciasta, mieszanki celowej. Pomiędzy kulami, mąką ze składnikami, płynem, cieczą, najczęściej wodą, na powierzchni śrubowej pionowego przenośnika śrubowego, strumieniem wody a mąką znajdują się elementy kierujące, intensyfikujące, sterujące zmieniające dynamiczne parametry energetyczne cieczy-mąki-powietrza, a w konsekwencji tworząc ciasta mączne. Tworzenie ciasta mącznego odbywa sie w trzech fazach: dozowanie-napełnianie, zasadnicze miesienie, usuwanie ciasta z miesiarki. W początkowej fazie, przy prędkości obrotowej przenośnika śrubowego ns równej prędkości krytycznej (ns=nskr) następuje dozowanie, mieszanie i wypełnianie cylindra ślimakowo-kulowego składnikami ciasta. W drugiej fazie, przy prędkości obrotowej przenośnika śrubowego ns mniejszej od prędkości krytycznej (ns
Przewidywane zastosowanie
Urządzenie, według wynalazku, może znaleźć zastosowania w przemyśle spożywczym, szczególnie w piekarstwie, budowlanym do przygotowania zapraw cementowo-wapiennych, w farmaceutycznym - do przygotowania pośrednich kompozycji proszków z płynami itd. Potencjalni odbiorcy: Firma MASZ Gliwice, Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy
Korzyści z wdrożenia
- poprawa jakości
- wprowadzenie nowego produktu/usługi
Słowa kluczowe
miesienie, aglomeracja, materiały mączne
Spodziewane efekty stosowania
Cechą charakterystyczną miesiarki śrubowo-kulowej jest brak sztywnego połączenia między wodą i mąką, co pozwala na nawet znaczne przeciążanie miesiarki, bez niebezpieczeństwa przeciążenia układu napędowego. Przedmiotem innowacji tej miesiarki jest podwyższanie sprawności, a szerzej efektywności jej działania, czyli charakterystyk wytwarzania ciasta oraz sterowania procesem/jakością produktu.
Miesiarka śrubowo-kulowa może stać sie podstawowym elementem większości automatycznych linii przygotowania ciasta. Rozpylona mąka oraz woda (rozpylana okresowo, w ilości zależnej od wodochłonności mąki) na wysokości (h), pod ciśnieniem w cylindrze o średnicy (D) ze śrubą transportową o skoku (s) osadzoną w cylindrze i kulami o średnicy (d) mieszająco-ubijającymi, powodują wstępne zawiązanie ciasta, natomiast dalsze oddziaływanie zespołu śrubowo-kulowego powoduje intensywne napowietrzenie ciasta i wyrównanie konsystencji. Dodatkowo wprowadzono w dolnej części zasuwę zamykającą dzięki której po osiągnięciu wypełnienia komory miesienia następuje odcięcie przestrzeni dozowania. W górnej części przestrzeni roboczej cylindra miesiarki umiejscowione jest wymienne sito, które przez wzgląd na średnice oczek dobierane jest w zależności od rodzaju mieszanego ciasta, prędkości krytycznej mieszanki, i od średnicy spirali.
Zastosowania rynkowe
- Przemysł - Produkcja przemysłowa
- Przemysł chemiczny
Stan zaawansowania
- model
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
- instytut naukowo - badawczy, uniwersytet
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi
Informacje dodatkowe
Organizacja i promocja na forum krajowym i zagranicznym VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Student-Wynalazca oraz zgłoszonych rozwiązań – zadane finansowane w ramach umowy 962/P-DUN/2017 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniająca naukę

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/393
2018-03-15 12:30:36
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Weronika Kruszelnicka weronika.kruszelnicka@gmail.com, + 48 10 450 879

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
29.11.2017
P.423636