Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/270
Pochodna hydrazonowa naryngeniny oraz sposób jej otrzymywania
Tytuł
Pochodna hydrazonowa naryngeniny oraz sposób jej otrzymywania
Opis/specyfikacja
Przedmiotem mojego wynalazku jest synteza nowej hydrazonowej pochodnej naryngeniny. Reakcja nowej pochodnej naryngeniny [(E)-N'-(5,7-dihydroxy-2-(4-hydroxyphenyl)chroman-4-ylidene)benzohydrazide] jest prowadzona w oparciu o wykorzystanie dwóch substratów: naryngeniny jako związku posiadającego aktywną grupę karbonylową oraz hydrazydu kwasu benzoesowego wyróżniającego się strukturą pierwszorzędowej aminy. Związki te uprzednio rozpuszczone w 20 mL metanolu są poddawane ogrzewaniu w temp. 60° C, w czasie 48 h. Katalizatorem stosowanym w reakcji jest stężony kwas octowy. Otrzymana pochodna jest poddawana sączeniu pod próżnią i przemywana metanolem i acetonem. Następnie produkt reakcji pozostawiony w eksykatorze do wysuszenia jest analizowany pod względem właściwości fizykochemicznych i spektroskopowych. Zastosowano m.in. chromatografię cienkowarstwową TLC, analizę elementarną, FAB-MS, IR, NMR, UV-Vis, co potwierdziło strukturę chemiczną otrzymanego związku. Wydajność reakcji wynosi 70.29%.
Przewidywane zastosowanie
Hydrazonowa pochodna naryngeniny jako jej iminowa pochodna ze względu na swoją aktywność biologiczną (właściwości antyoksydacyjne, przeciwmikrobiologiczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne) może stanowić obiecujący potencjał dla wielu gałęzi przemysłu, m.in. w medycynie, farmacji, czy biotechnologii.
Korzyści z wdrożenia
- wprowadzenie nowego produktu/usługi
Słowa kluczowe
synteza, hydrazonowa pochodna naryngeniny, flawonoidowa pochodna
Spodziewane efekty stosowania
Od wielu lat coraz większą uwagę zwraca się na obecność związków bioaktywnych w diecie, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Uważa się, iż flawonoidy występujące naturalnie w owocach i żywności pochodzenia roślinnego są istotne nie tylko ze względu na ich właściwości organoleptyczne, ale również z powodu ich potencjalnego działania prozdrowotnego, co potwierdzają ogólnodostępne badania kliniczne i epidemiologiczne. Substancje biologicznie aktywne zawarte w żywności przyczyniają się do znacznego zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, miażdżyca, zaćma, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).
Zastosowania rynkowe
- Przemysł chemiczny
- Nauki biologiczne - Biotechnologia / farmaceutyka
- Nauki biologiczne - zdrowie, medycyna
- Nauki biologiczne - Biotechnologia / farmaceutyka
- Nauki biologiczne - zdrowie, medycyna
Stan zaawansowania
- zakończone badania
- technologia gotowa do zastosowania
- technologia gotowa do zastosowania
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
- instytut naukowo - badawczy, uniwersytet
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi
- ośrodek transferu technologii
- przemysł
- usługi
Informacje dodatkowe
Mój wynalazek pozwoli w przyszłości wprowadzić na rynek hydrazonową pochodną naryngeniny, która w kompleksach z jonami metali (Cu(II), Ni(II) i Zn(II)) może stanowić niezwykle obiecujący czynnik w lekach terapeutycznych. Ponadto iminowe pochodne są niezwykle istotne w dziedzinie chemii koordynacyjnej, szczególnie w rozwoju kompleksów tych związków z uwagi na ich potencjalną zdolność do tworzenia stabilnych kompleksów z jonami metali, co zwiększa ich możliwości aplikacyjne w innych dziedzinach (syntezy i analizy chemiczne).
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/270
2016-08-01 09:59:57
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Katarzyna Brodowska
katarzyna.brodowska@dokt.p.lodz.pl
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania