Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą

Wynalazek nr BDSW/170

Sposób skruszania mięsa

Tytuł
Sposób skruszania mięsa
Opis/specyfikacja
Przedmiotem wynalazku jest sposób skruszania mięsa o zachowanej budowie tkankowej. Istota wynalazku polega na tym, że z mięśnia wykrawa się, wzdłuż włókien mięśniowych, fragment o kształcie zbliżonym do spłaszczonego, wydłużonego prostopadłościanu i masie będącej wielokrotnością porcji kulinarnej. Następnie fragment ten unieruchamia się, poprzez ściśnięcie go na końcach, prostopadle do największych jego powierzchni i do kierunku ułożenia włókien mięśniowych, w urządzeniu umożliwiającym zarówno jego rozciągnięcie, jak również uniemożliwiającym zmianę jego długości, po czym poddaje się go ogrzewaniu w warunkach stosowanych podczas obróbki cieplnej produktów mięsnych.
Przewidywane zastosowanie
Sposób, wg wynalazku, może znaleźć zastosowanie np. w przedsiębiorstwach produkujących zdrową żywność
Słowa kluczowe
skruszanie mięsa, kruchość
Spodziewane efekty stosowania
Zasadniczą korzyścią technologiczną wynikającą z zastosowania wynalazku jest bardzo duża jego skuteczność, przy całkowitym braku ingerencji w skład chemiczny surowca, a także możliwość zastosowania go, w krótkim czasie po uboju. Gwarantuje to wysoki poziom sanitarny produktu finalnego.
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany nawiązaniem współpracy w celu dalszych badań nad wynalazkiem
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera

Lokalizacja, metryka

Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/170
2013-05-20 23:17:33
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu

Patent

Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
26.11.2010
P 393056
Zdjęcia, filmy, pliki do pobrania i inne załączniki

Pozostałe załączniki

Opis wynalazku Justyna Górecka 2013.doc