Strona główna Powrót Prośba o kontakt z twórcą
Wynalazek nr BDSW/87
Nowy szczep bakterii Lactobacillus plantarum S, zastosowanie szczepu bakterii Lactobacillus plantarum S oraz preparat do kiszenia pasz objętościowych
Tytuł
Nowy szczep bakterii Lactobacillus plantarum S, zastosowanie szczepu bakterii Lactobacillus plantarum S oraz preparat do kiszenia pasz objętościowych
Opis/specyfikacja
Istotą rozwiązania jest zastosowanie do dekontaminacji skażonych pasz nowego szczepu Lactobacillus plantarum S KKP 2021 p o zdolności do hamowania rozwoju niepożądanych mikroorganizmów oraz eliminacji OTA ze środowiska.
Obecność ochratoksyny A w mięsie pochodzącym od zwierząt skarmianych skażoną paszą jest skutkiem efektu carry - over. OTA podlega kumulacji w organizmie zwierząt, wiąże się z białkami krwi i przedostaje do mięsa. Produkcja bezpiecznych pasz dla zwierząt jest jednym z ważnych czynników produkcji żywności wolnej od skażeń chemicznych i mikrobiologicznych. Istnieje zapotrzebowanie na biologiczne metody dekontaminacji skażonych pasz, szczególnie w rolnictwie ekologicznym.
Wyizolowany ze środowiska naturalnego szczep Lactobacillus plantarum S KKP 2021 p wykazuje zdolność do eliminacji OTA ze środowiska, jak również zdolność do hamowania rozwoju niepożądanych w paszach i żywności mikroorganizmów, takich jak pleśnie toksynotwórcze oraz bakterie patogenne: Salmonella sp., Escherichia coli i Clostridum perfringens. Połączenie tych cech jest szczególnie cenne, a stosowanie preparatu bakteryjnego zawierającego nowy szczep L. plantarum S KKP 2021 p jako kultury starterowej w procesie kiszenia pasz pozwala na osiągnięcie kiszonek o wysokiej jakości i jednocześnie wolnej od toksycznej OTA.
Obecność ochratoksyny A w mięsie pochodzącym od zwierząt skarmianych skażoną paszą jest skutkiem efektu carry - over. OTA podlega kumulacji w organizmie zwierząt, wiąże się z białkami krwi i przedostaje do mięsa. Produkcja bezpiecznych pasz dla zwierząt jest jednym z ważnych czynników produkcji żywności wolnej od skażeń chemicznych i mikrobiologicznych. Istnieje zapotrzebowanie na biologiczne metody dekontaminacji skażonych pasz, szczególnie w rolnictwie ekologicznym.
Wyizolowany ze środowiska naturalnego szczep Lactobacillus plantarum S KKP 2021 p wykazuje zdolność do eliminacji OTA ze środowiska, jak również zdolność do hamowania rozwoju niepożądanych w paszach i żywności mikroorganizmów, takich jak pleśnie toksynotwórcze oraz bakterie patogenne: Salmonella sp., Escherichia coli i Clostridum perfringens. Połączenie tych cech jest szczególnie cenne, a stosowanie preparatu bakteryjnego zawierającego nowy szczep L. plantarum S KKP 2021 p jako kultury starterowej w procesie kiszenia pasz pozwala na osiągnięcie kiszonek o wysokiej jakości i jednocześnie wolnej od toksycznej OTA.
Przewidywane zastosowanie
Na podstawie obserwacji rynku sprzedaży preparatów bakteryjnych do zakiszania pasz objętościowych można oszacować, że z ich dodatkiem zakisza się około 2,7 mln. ton pasz objętościowych (dane 2007). Rynek na preparaty bakteryjne do zakiszania pasz objętościowych jest rozwojowy. Coraz więcej producentów mleka decyduje się na zakiszanie pasz przy udziale biopreparatów. Zachęcają do tego lepsze parametry jakości kiszonek wyprodukowanych z ich udziałem. Wzrasta też świadomość rolników w związku z popularyzacją tematyki biopreparatów bakteryjnych w czasopismach rolniczych.
Na podstawie analizy rynku można ocenić, że preparat o działaniu antymikotoksynowym, zwalczający skażenie OTA, znajdzie nabywców, ponieważ obecnie brakuje takiego preparatu na rynku.
Biotechnologiczna metoda detoksykacji pasz stanowi bezpieczną technologię gwarantującą wysoką jakość kiszonek. Jednocześnie jest metodą rekomendowaną dla gospodarstw ekologicznych, jako że bakterie z gatunku Lactobacillus plantarum posiadają status GRAS, a preparat nie zawiera żadnych konserwantów chemicznych.
Na podstawie analizy rynku można ocenić, że preparat o działaniu antymikotoksynowym, zwalczający skażenie OTA, znajdzie nabywców, ponieważ obecnie brakuje takiego preparatu na rynku.
Biotechnologiczna metoda detoksykacji pasz stanowi bezpieczną technologię gwarantującą wysoką jakość kiszonek. Jednocześnie jest metodą rekomendowaną dla gospodarstw ekologicznych, jako że bakterie z gatunku Lactobacillus plantarum posiadają status GRAS, a preparat nie zawiera żadnych konserwantów chemicznych.
Korzyści z wdrożenia
- poprawa jakości
- wzrost wydajności
- zgodność z normami
- udoskonalenie produktu/usługi
- bezpieczeństwo stosowania
- wzrost wydajności
- zgodność z normami
- udoskonalenie produktu/usługi
- bezpieczeństwo stosowania
Słowa kluczowe
Lactobacillus plantarum, ochratoksyna A, dekontaminacja, pasze objętościowe
Spodziewane efekty stosowania
Ze względu na brak metod zabezpieczania roślin przed inwazją pleśni, w sprzyjających dla ich rozwoju warunkach klimatycznych, coraz większe zainteresowanie naukowców i praktyków budzi możliwość walki z nimi oraz ich metabolitami - mikotoksynami z zastosowaniem wybranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej o statusie GRAS, bezpiecznych i przyjaznych dla ludzi i zwierząt, do których należy szczep Lactobacillus plantarum S KKP 2021 p.
Ruń łąkowa, lucerna, koniczyna, rośliny zbożowe oraz sporządzone z nich kiszonki stanowią podstawę dawek pokarmowych dla bydła mięsnego i mlecznego. W przypadku skażenia pleśniami, a w następstwie OTA, nie mogą być one wykorzystywane do karmienia zwierząt; jedynym bezpiecznym sposobem ich dekontaminacji jest przeprowadzenie fermentacji mlekowej z udziałem kultury starterowej zawierającej szczep o szczególnych zdolnościach hamowania rozwoju niepożądanych mikroorganizmów i obniżania do bezpiecznego poziomu zawartości OTA. Na podstawie wyników badań Instytutu prowadzonych w skali produkcyjnej wiadomo, że ruń łąkowa może zawierać powyżej 15,0 ppb OTA, a przechowywane ziarno zbóż znacznie powyżej tej wartości. Dlatego bardzo ważne jest dysponowanie preparatem bakteryjnym do kiszenia z udziałem szczepu o zdolności obniżania zawartości OTA w tym procesie.
Wykorzystanie wynalazku jest ważne w wymiarze społecznym i gospodarczym, spełnia oczekiwania rolników i konsumentów zdrowej proekologicznej żywności w tym mięsa, mleka i jego przetworów. Wdrożenie produkcji i zastosowania wynalazku przyczyni się do produkcji bezpiecznej żywności "od pola do stołu".
Oprócz efektów ekonomicznych, wprowadzenie do praktyki rolniczej preparatu zwalczającego skażenie pasz niepożądanymi mikroorganizmami i ochratoksyną A, zaowocuje szeregiem korzyści społecznych i ekologicznych. Bakterie fermentacji mlekowej stymulują naturalne procesy biologiczne a szczególne zdolności nowego szczepu Lactobacillus plantarum S 2021 p do hamowania rozwoju chorobotwórczych bakterii i toksynotwórczych pleśni, jak również degradacji ochratoksyny A, będą wykorzystane do poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego pasz, a w następstwie żywności. Kultury starterowe bakterii fermentacji mlekowej przeznaczone do poprawy procesu kiszenia pasz a zawierające szczepy wyizolowane ze środowiska naturalnego mogą być wykorzystywane jako bezpieczne dodatki paszowe również w rolnictwie ekologicznym, ponieważ charakteryzują się statusem GRAS, jak również dodatkowo działaniem probiotycznym, poprawą odporności organizmów zwierząt oraz ludzi na stres i choroby. Ponadto projekt będzie miał pozytywny wpływ na rozwój zrównoważonego rolnictwa, pozytywnie oddziałując na środowisko naturalne poprzez poprawę jakości pasz i dobrostan zwierząt.
Ruń łąkowa, lucerna, koniczyna, rośliny zbożowe oraz sporządzone z nich kiszonki stanowią podstawę dawek pokarmowych dla bydła mięsnego i mlecznego. W przypadku skażenia pleśniami, a w następstwie OTA, nie mogą być one wykorzystywane do karmienia zwierząt; jedynym bezpiecznym sposobem ich dekontaminacji jest przeprowadzenie fermentacji mlekowej z udziałem kultury starterowej zawierającej szczep o szczególnych zdolnościach hamowania rozwoju niepożądanych mikroorganizmów i obniżania do bezpiecznego poziomu zawartości OTA. Na podstawie wyników badań Instytutu prowadzonych w skali produkcyjnej wiadomo, że ruń łąkowa może zawierać powyżej 15,0 ppb OTA, a przechowywane ziarno zbóż znacznie powyżej tej wartości. Dlatego bardzo ważne jest dysponowanie preparatem bakteryjnym do kiszenia z udziałem szczepu o zdolności obniżania zawartości OTA w tym procesie.
Wykorzystanie wynalazku jest ważne w wymiarze społecznym i gospodarczym, spełnia oczekiwania rolników i konsumentów zdrowej proekologicznej żywności w tym mięsa, mleka i jego przetworów. Wdrożenie produkcji i zastosowania wynalazku przyczyni się do produkcji bezpiecznej żywności "od pola do stołu".
Oprócz efektów ekonomicznych, wprowadzenie do praktyki rolniczej preparatu zwalczającego skażenie pasz niepożądanymi mikroorganizmami i ochratoksyną A, zaowocuje szeregiem korzyści społecznych i ekologicznych. Bakterie fermentacji mlekowej stymulują naturalne procesy biologiczne a szczególne zdolności nowego szczepu Lactobacillus plantarum S 2021 p do hamowania rozwoju chorobotwórczych bakterii i toksynotwórczych pleśni, jak również degradacji ochratoksyny A, będą wykorzystane do poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego pasz, a w następstwie żywności. Kultury starterowe bakterii fermentacji mlekowej przeznaczone do poprawy procesu kiszenia pasz a zawierające szczepy wyizolowane ze środowiska naturalnego mogą być wykorzystywane jako bezpieczne dodatki paszowe również w rolnictwie ekologicznym, ponieważ charakteryzują się statusem GRAS, jak również dodatkowo działaniem probiotycznym, poprawą odporności organizmów zwierząt oraz ludzi na stres i choroby. Ponadto projekt będzie miał pozytywny wpływ na rozwój zrównoważonego rolnictwa, pozytywnie oddziałując na środowisko naturalne poprzez poprawę jakości pasz i dobrostan zwierząt.
Zastosowania rynkowe
- Nauki biologiczne - Biotechnologia / farmaceutyka
- Nauki biologiczne - Weterynaria
- Nauki rolnicze - mikrobiologia
- Nauki biologiczne - Weterynaria
- Nauki rolnicze - mikrobiologia
Stan zaawansowania
- technologia gotowa do zastosowania
Typ oczekiwanej współpracy
- Twórca jest zainteresowany wdrożeniem wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
- Twórca wyraża zgodę na udział w Spotkaniu Brokerskim
- Twórca jest zainteresowany zbyciem praw majątkowych do wynalazku
Typ poszukiwanego partnera
- przemysł
Lokalizacja, metryka
Numer wewnętrzny
Data zapisu do bazy
BDSW/87
2012-08-03 12:34:21
Rodzaj
wynalazek
Osoba do kontaktu
Agata Kapturowska
Patent
Data zgłoszenia
Numer zgłoszenia
Data uzyskania
Numer uzyskania
16.06.2010
P.391534